Χαρτογράφηση χορτοφαγικών και vegan εστιατορίων για την Θεσσαλονίκη

Η ζήτηση για τα χορτοφαγικά και vegan πιάτα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερες ευκαιρίες αυτών των προϊόντων και σε χώρους εστίασης. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που διαπιστώσαμε στην έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που διεξήγαμε το περασμένο έτος είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές χορτοφαγικές επιλογές στα εστιατόρια της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι flexitarian καταναλωτές (ευέλικτοι χορτοφάγοι) να μην μπορούν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος, ακόμα και αν το θέλουν. Ακόμα, οι vegan και vegetarian καταναλωτές φαίνεται να έχουν ακόμα πιο περιορισμένες επιλογές, και συχνά αδυνατούν ή δυσκολεύονται να δειπνήσουν με τους μη-vegan φίλους τους. Για τον σκοπό αυτό ξεκινήσαμε μια προσπάθεια χαρτογράφησης των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης τα οποία διαθέτουν στο μενού τους και χορτοφαγικά γεύματα.

Όπως παρουσιάζεται και στη διεθνή πραγματικότητα, έτσι και στην Ελλάδα, οι τάσεις των καταναλωτών να αναζητούν αλλά και να αγοράζουν χορτοφαγικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, όπως τα Burger King, KFC, Starbucks κ.α. έχουν εντάξει στους καταλόγους τους χορτοφαγικές και vegan επιλογές, και η βιομηχανία τροφίμων συνεχώς επεκτείνει την γκάμα των φυτικών προϊόντων που προσφέρει. Την ίδια στιγμή, η αναζήτηση προϊόντων φυτικής προέλευσης εναλλακτικά των παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης, παρατηρείται πλέον και σε χώρους εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ κ.α., ενώ προβλέπεται να γίνει εντονότερη στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα. Η σημερινή πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να επεκτείνουν τα μενού τους συμπεριλαμβάνοντας και χορτοφαγικές επιλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, οι υπηρεσίες του Συλλόγου ξεκίνησαν την χαρτογράφηση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας

  • αυστηρώς χορτοφαγικά (vegan) εστιατόρια, τα οποία όμως ακόμα είναι λίγα, και
  • εστιατόρια που προσφέρουν συμπληρωματικά και χορτοφαγικά γεύματα.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να βοηθήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν αυτές τις επιλογές στην έξοδό τους, να μπορούν να βρουν γρηγορότερα και ευκολότερα το μέρος στο οποίο θα απολαύσουν το γεύμα τους, αλλά και τα καταστήματα να εμπλουτίσουν τους καταλόγους τους με νέα, θρεπτικά κι ευφάνταστα χορτοφαγικά γεύματα. Παράλληλα αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα εργαλείο στους επισκέπτες της χώρας μας, να μπορούν να ανακαλύψουν που προσφέρονται χορτοφαγικά κύρια γεύματα.

Για τον σκοπό αυτό, σε συνέχεια επικοινωνίας με τα εστιατόρια, δημιουργήσαμε έναν χάρτη-οδηγό για την πόλη της Θεσσαλονίκης με όλα τα εστιατόρια και χώρους εστίασης τα οποία προσφέρουν vegan και χορτοφαγικά γεύματα στον κατάλογό τους. Παράλληλα, συγκεντρώσαμε τα εστιατόρια αυτά και τις διευθύνσεις τους σε δύο λίστες – μια για κάθε τύπο εστιατορίου (vegan-friendly ή vegan) – προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμη συγκεντρωτικά η πληροφορία, ενώ στο προσεχές διάστημα σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε την λίστα με ακόμα περισσότερα σημεία από όλη την χώρα. Mέχρι πρότινος 57 είναι τα εστιατόρια στην Θεσσαλονίκη που προσφέρουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά κύρια γεύματα στον κατάλογό τους, ενώ τα αυστηρώς χορτοφαγικά εστιατόρια είναι ακόμα περιορισμένα (μόλις 6 έχουν καταγραφεί για την πόλη της Θεσσαλονίκης).

Ως HellasVeg επικροτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια συμπερίληψης χορτοφαγικών γευμάτων, και γι’ αυτό κοινοποιούμε σε κάθε ενδιαφερόμενο εν όψη και της Παγκόσμιας Ημέρας Χορτοφαγίας την ερχόμενη Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, τον χάρτη και την λίστα των veggie εστιατορίων που έχουμε συγκεντρώσει έως τώρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο χάρτης της HellasVeg (#HellasVeg’s map), περιλαμβάνει τα εστιατόρια τα οποία προσφέρουν και χορτοφαγικά γεύματα (veganfriendly), αλλά και τα αυστηρώς χορτοφαγικά (vegan) εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, και μπορεί κανείς να περιηγηθεί στον χάρτη οποιαδήποτε στιγμή, αναζητώντας το πλησιέστερο σημείο στην περιοχή.    

Την λίστα εστιατορίων μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Για τον χάρτη της HellasVeg για την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

(#HellasVeg’s map– Thessaloniki)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *