StopAm171

H Τροπολογία 171 της ΕΕ εχθρός του Καταναλωτή και του Περιβάλλοντος

StopAm171

H Τροπολογία 171 της ΕΕ εχθρός του Καταναλωτή και του Περιβάλλοντος

Η HellasVeg πρωτοστατεί για να αποφευχθεί μία τροποποίηση του Κανονισμού της (EUNo 1308/2013 Annex VII – part III – point 5 περί της σήμανσης των φυτικών προϊόντων που επιχειρείται με την Τροποποίηση υπ. Αριθμ 171 που αφορά τα plant-based μη-γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αντίθετα σε αυτήν την Τροποποίηση έχουν στραφεί πολλές Ευρωπαϊκές Οργανώσεις χορτοφαγίας, καθώς η proveg – o μεγαλύτερος χορτοφαγικός Εθνικός Σύλλογος στην Ευρώπη – έχει ξεκινήσει δημοσκόπηση με συλλογή υπογραφών κατά της συγκεκριμένης τροποποίησης (δείτε και υπογράψτε στο https://stopam171.com/). Ο αριθμός των υπογραφόντων την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (12/3/21) είναι ήδη 379,401.

Παράλληλα η proveg μαζί με την EAPF (European Alliance for Plant-based Foods) και με 94 ακόμα οργανώσεις και βιομηχανίες του κλάδου φυτικών προϊόντων, έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους με επιστολή προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις Κυβερνήσεις καταδεικνύοντας ότι:

  • Το υπάρχον πλαίσιο είναι υπέρ αρκετό για να αποτρέψει την κακή χρήση των όρων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τα προϊόντα γαλακτοβιομηχανίας.
  • Δεν χρειάζεται να μπουν έξτρα περιορισμοί, οι οποίοι θα μειώσουν την δυνατότητα του καταναλωτή να αξιολογεί το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει, προκαλώντας του σύγχυση. Σε αυτό συμφωνεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτή (BEUC) που με δελτίο τύπου στις 14 Οκτωβρίου 2020 επισημαίνει ότι δεν βλέπει πραγματική ανάγκη να εφαρμοστούν τόσο εκτεταμένοι περιορισμοί στις ονομασίες των φυτικών προϊόντων. (δείτε το πλήρες κείμενο εδώ: https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2020-095_plenary_vote_on_meat_and_dairy_denominations_for_plant-based_products.pdf)
  • Οι περιορισμοί αυτοί θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα αυτό-προσδιορισμού και κόστους στις επιχειρήσεις του κλάδου των φυτικών προϊόντων, ενός κλάδου που αναπτύσσεται ραγδαία και περιλαμβάνει έντονο το στοιχείο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
  • Η Τροποποίηση και οι παρενέργειές της θα αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια αναστροφής της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα επιβραδύνουν την υιοθέτηση από τους καταναλωτές προϊόντων χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα. Μέρος της προσπάθειας είναι και η ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στην επέκταση της οποίας έρχεται σε αντίθεση αυτή η Τροπολογία.

Δείτε στο κείμενο εδώ την αναλυτική τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης τροποποίησης, αν αυτή υιοθετηθεί και αποτελέσει μέρος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Η HellasVeg, ως ο ελληνικός φορέας χορτοφαγίας και μέλος του European Vegetarian Union, έχει δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με την proveg, την EAPF και ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή διαδικασία υιοθέτησης της Τροπολογίας, για να αναδείξει ότι:

  • Η τροποποίηση είναι αχρείαστη και στην ουσία δεν βοηθάει την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και την ελληνική φέτα, την οποία όλοι υποστηρίζουμε ως ένα από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής επιχειρηματικότητας – απλά προτιμούμε να είναι vegetarian (δηλαδή απλά να μην χρησιμοποιεί ζωική πυτιά), γεγονός που ήδη συμβαίνει στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Ο Καταναλωτής αντί να κερδίσει θα χάσει από αυτήν, καθώς θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλαβαίνει την πραγματική υπόσταση των προϊόντων που αγοράζει, αν εφαρμοστούν οι περιορισμοί που προβλέπει η Τροπολογία 171.

Για αυτούς τους λόγους σας καλούμε να:

  • Συμμετέχετε μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια να μην γίνει κανονισμός αυτή η Τροποποίηση – συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην σελίδα www.hellasveg.gr γράφοντας στο μήνυμα STOP171.
  • Yπογράψετε την δημοσκόπηση της proveg στο link: https://stopam171.com/ με στόχο να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο υπογραφές πριν αρχίσει η συζήτηση (αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου , αλλά αναβλήθηκε για τις 29/5/2021).

Τελικά η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε τον Μάϊο του 2021 πριν καν συζητηθεί στο αρμόδιο θεσμικό όργανο της ΕΕ, δηλαδή το τριμερές όργανο στο οποίο συμμετέχουν το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.  Η συμμαχία StopAM171 παραμένει σε εγρήγορση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα για να αποτρέψει ανάλογες προσπάθεις στο μέλλον.