Επιστολή EVU στην Πρόεδρο της ΕE για μια πράσινη Ευρώπη εν όψη των ευρωπαϊκών εκλογών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU), εκπροσωπώντας 46 οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σχετικά με την ομιλία που επρόκειτο να δώσει στις 13 Σεπτέμβρη. Με την επιστολή αυτή, η EVU παροτρύνει την Πρόεδρο να συμπεριλάβει στην ατζέντα της τους στόχους της Πράσινης συμφωνίας και την επίδραση ένος βιώσιμου συστήματος τροφίμων στην κλιματική αλλαγή, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η ομιλία αυτή αφορά την κατάσταση της Ένωσης το 2023, όπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιγράψει τις κύριες προτεραιότητες και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος, με βάση τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων ετών. Αυτή θα είναι η τελευταία ομιλία σε αυτήν τη νομοθετική εντολή, ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η EVU καλεί την Πρόεδρο να επαναπροσδιορίσει τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ομιλία της, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές «Farm to Fork» και τη στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί αναγκαιότητα για τις επόμενες γενιές.

Ακόμα, σημειώνει ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην ανάγκη μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων και γεωργίας, αναγνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και υγειονομικά οφέλη από τη μετάβαση προς μια βιωσιμότερη κατεύθυνση. Προτείνεται ότι η στροφή προς τις φυτικές δίαιτες μπορεί να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μπορούν να διασφαλίσουν την εξισορρόπηση της προστασίας του περιβάλλοντος με την οικονομική ευημερία.

Τελευταία, αλλά όχι μείζονος σημασίας, αναφορά ήταν στην ενίσχυση της πολιτικής για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων, η οποία, όπως σημειώνεται, ανοίγει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό των τροφίμων, ευνοώντας την θέσπιση κατάλληλων μέτρων υποστήριξης και παρεμβάσεων για την διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα τέτοιων τροφίμων, τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ο δρόμος για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στους στόχους για το κλίμα και την υγεία. Το κύριο μέλημα είναι να καταστεί σαφές ότι η μετάβαση σε μια βιώσιμη γεωργία και ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης της υγείας από ασθένειες που σχετίζονται με μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας SAPEA είναι επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση μιας διατροφής με όσο το δυνατόν περισσότερα φυτικά προϊόντα και όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα κρέατος, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε σήμερα.

«Εάν τα βοοειδή αποτελούσαν ένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος, τότε θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό»

Η παραγωγή κρέατος στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 80% από τη δεκαετία του 1960, ενώ σημαντικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, έχουν μειωθεί, αντιπροσωπεύοντας πλέον μόλις το 2% της γεωργικής γης, όπως σημειώνεται στην επιστολή. Η ΕΕ παράγει περίπου 4 χιλ. τόνους οσπρίων σε ένα χρόνο σε σύγκριση με σχεδόν 7 χιλ. τόνους βοδινού από 76 εκατ. βοοειδή. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι το βοδινό κρέας έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο καταστροφικό για το κλίμα αλλά και για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Μάλιστα, σε έκθεση της Greenpeace που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο, παρουσιάστηκε ότι από τους 260 τόνους δημητριακών που παράγονται στην Ευρώπη, το 62% αφορά στην εκτροφή των ζώων, ενώ μόλις το 23% απευθύνεται στα τρόφιμα για τον άνθρωπο.

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ριζική αλλαγή στο υπάρχον σύστημα τροφίμων, έχοντας την φυτική παραγωγή αλλά και κατανάλωση ως κύριο άξονα στις μελλοντικές πολιτικές και κανονισμού της ΕΕ για το κλίμα, τη γεωργία, την υγεία και το περιβάλλον. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο, υγιεινό και ανθεκτικό.

Μπορείτε να κατεβάσετε την επιστολή εδώ και το Δελτίο Τύπου της EVU εδώ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *