Μια ματιά πίσω στο 2023

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο στοχεύει να συνοψίσει ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης χρονιάς, ενώ δίνει και μια μικρή πληροφόρηση για το τι να αναμένουμε το 2024, το οποίο ήδη διαμορφώνεται σε ένα κρίσιμο έτος από πολλές πτυχές.

Παρακάτω θα δείτε μια μικρή ανασκόπηση του έτους 2023 για την HellasVeg.

 • Δημοσιεύσαμε το πρώτο μας επεισόδιο για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου στα πλαίσια της σειράς των δωρεάν εκπαιδευτικών εκπομπών που εγκαινιάσαμε σχετικά με την υγεία και τη διατροφή.

Την επιμέλεια των εκπομπών αυτών έχει αναλάβει η Κα Φωτεινή Κωνσταντίνου, Κλινικός Βιολόγος, Συνεργάτης Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΗellasVeg.

Ακολουθώντας την γνωστή ρήση του Ιπποκράτη  «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», αποκωδικοποιούμε την συσχέτιση διάφορων παθήσεων με τα μοντέλα διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου και προτείνουμε συγκεκριμένες τροφές ανά περίπτωση που πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας, καθώς και εκείνες που θα πρέπει να περιορίσουμε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ελεύθερα το πρώτο οπτικοακουστικό υλικό εδώ.

Οι επόμενες βιντεοσκοπημένες συζητήσεις με την Δρ. Κωνσταντίνου, θα αφορούν την παρακάτω θεματολογία:

 1. Διατροφή και πρόληψη καρκίνου μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου
 2. Διατροφή και πρόληψη προβλημάτων χοληστερίνης, διαβήτη και πίεσης
 3. Διατροφή και πρόληψη ορισμένων αυτό-άνοσων νοσημάτων

Αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο οπτικοακουστικό υλικό να είναι έτοιμο προς προβολή το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 • Ξεκινήσαμε την χαρτογράφηση εστιατορίων με χορτοφαγικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα και ο χάρτης μας αγγίζει τις 3000 προβολές μέχρι σήμερα!

Η ιδέα της χαρτογράφησης προέκυψε από την παρουσία ελάχιστων χορτοφαγικών επιλογών στα εστιατόρια της χώρας μας, ένα πρόβλημα που διαπιστώσαμε στην έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι vegan και vegetarian καταναλωτές συχνά αδυνατούν ή δυσκολεύονται να δειπνήσουν με τους μη-vegan φίλους τους και οι flexitarian καταναλωτές (ευέλικτοι χορτοφάγοι) δεν μπορούν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος, ακόμα και αν το θέλουν.

Οι περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί για τα εστιατόρια που προσφέρουν χορτοφαγικά γεύματα στο μενού τους είναι η Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και ο Βόλος. Η χαρτογράφηση συνεχίζεται με το νέο έτος προσθέτοντας ακόμα περισσότερες περιοχές της χώρας μας στη λίστα.

Για την χαρτογράφηση δόθηκε επίσης συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Γλυκιά Ζωή» και μέχρι σήμερα σημειώνονται 40 αναδημοσιεύσεις!

Μπορείτε να βρείτε την ενημερωμένη λίστα εδώ και τον χάρτη εδώ.

 • Αποστείλαμε επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναθεώρηση του Προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, για το οποίο έγινε και δημόσια διαβούλευση πέρυσι στην οποία και συμμετείχαμε, αφορά στην προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, παραλείποντας ωστόσο την παρουσία εναλλακτικών μη γαλακτοκομικών επιλογών σε αυτά.

Σκοπός μας είναι η διερεύνηση του πεδίου και τη συμπερίληψη γάλακτος φυτικής προέλευσης στο πρόγραμμα της ΕΕ για το γάλα στα σχολεία προκειμένου να επιτρέψει θρεπτικές εναλλακτικές επιλογές στα παιδιά που δεν επιθυμούν να καταναλώνουν γάλα για ιατρικούς, ηθικούς, γευστικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.

 • Αναδείξαμε τα τελευταία ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας για το τρέχον σύστημα τροφίμων και την επιτακτική ανάγκη μετασχηματισμού του.

Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τις συστάσεις των επιστημόνων της επιτροπής SAPEA για την αλλαγή του συστήματος τροφίμων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας. Μπορείτε ακόμα να ακούσετε την συνέντευξη της επιστημονικής υπεύθυνης της HellasVeg εδώ και να διαβάσετε περισσότερα και στο σχετικό δελτίο τύπου εδώ.

Σκοπός μας είναι η ενημέρωση και οι συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη της χορτοφαγίας και τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή.

Παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (EVU)

Η HellasVeg ως μέλος της EVU είναι πολύ χαρούμενη επίσης για τις δράσεις και την παρουσία της EVU τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η EVU προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικά δημοσιεύματα τα οποία συνοψίζονται παρακάτω:

 • Plant-based Manifesto

Η EVU παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2023 το Μανιφέστο της για τον φυτικό κλάδο, το οποίο στοχεύει να απευθυνθεί στους νέους αξιωματούχους που θα αναλάβουν καθήκοντα την επόμενη θητεία στις ευρωεκλογές του 2024.

Λίγα λόγια: Το μανιφέστο παρέχει μια σειρά από πολιτικά αιτήματα και πρωτοβουλίες νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση φυτικών επιλογών που μπορούν να γίνουν πράξη στις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, βασιζόμενο στην περιβαλλοντική και ανθρώπινη υγεία.

Μπορείτε να βρείτε το μανιφέστο για τον plant based κλάδο και να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

 • Έκθεση για τις βέλτιστες πρακτικές για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων στην εστίαση

Η EVU παρουσίασε την έκθεση της με τίτλο «Plant-based Sustainable Public Procurement: Best Practices», η οποία τονίζει πως οι κατάλληλες πρακτικές στην εστίαση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη μείωση των δαπανών.

Λίγα λόγια: Στηριζόμενοι στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που μπορούν να οδηγήσουν σε έμπρακτες αλλαγές, η έκθεση εξετάζει τόσο τη μεγαλύτερη εικόνα – δηλαδή το πώς και το γιατί – όσο και μεμονωμένες περιπτώσεις χωρών που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και να εμπνεύσουν άλλα ιδρύματα (είτε νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, πανεπιστήμια, φυλακές , κρατικοί θεσμοί) να εφαρμόσουν τις δικές τους αλλαγές.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση και να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

H EVU ηγήθηκε ακόμα πολλών προσπαθειών για ζητήματα επισήμανσης όπως:

 • το γαλλικό ζήτημα για την απαγόρευση χρήσης ορολογιών για το κρέας σε φυτικά προϊόντα. Το Conseil d’Etat παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας σαφήνεια σχετικά με την εναρμόνιση του γαλλικού διατάγματος με το δίκαιο της ΕΕ. Εν αναμονή των αποφάσεων του ΔΕΚ, η Γαλλία επέβαλε την απαγόρευση της επισήμανσης σε ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση, προκαλώντας ανησυχία για την τρέχουσα δικαστική διαδικασία.

Η EVU πίεσε για διαφανή και σαφή σήμανση των τροφίμων φυτικής προέλευσης με εναρμονισμένους κανονισμούς που υποστηρίζουν εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας εδώ

 • συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πιθανή απαγόρευση όρων που σχετίζονται με τον τομέα των αλιευμάτων για τα φυτικής προέλευσης προϊόντα. Ως αποκλειστικός εκπρόσωπος των συμφερόντων του φυτικού κλάδου σε ακρόαση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29/11, η EVU υποστήριξε τη σαφή επισήμανση και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την στήριξη των εναλλακτικών φυτικής προέλευσης. Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί, επίσης, η αναφορά στην αύξηση των πωλήσεων εναλλακτικών αλιευμάτων φυτικής προέλευσης στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας την έντονη ζήτηση των καταναλωτών γι’ αυτά τα προϊόντα.

Ανυπομονούμε για περισσότερες επιτυχίες το 2024!

Σας ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονικά, με υγεία !

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *