Vegan Πίτσα Μανιταριών με Λάδι Τρούφας, Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Φρέσκο Βασιλικό
Από Θαλένια Τσιαρέ Κολλιοπούλου & Χάρη Πουλιάση
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 2 2/3 κούπες χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές του γλυκού ξηρή μαγιά
- 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης
- 590g αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 1/2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για το “τυρί” κάσιους:
- 250g κάσιους
- 4 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
- 225ml φυτική κρέμα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ψύλλιο
- 1 1/2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Επιμέρους υλικά:
- 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 150g λευκά μανιτάρια Σιμέτζι
- 3 μανιτάρια Brown
- 4 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι τρούφας
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Διαδικασία
- Για τη ζύμη της πίτσας, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το σιρόπι αγαύης και την ξηρή μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά. Το σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή μία πετσέτα και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε 300g από το αλεύρι ολικής, δημιουργούμε μία τρύπα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς. Αναμιγνύουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο αλεύρι. Αναμιγνύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά, έως ότου το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και προσθέτουμε το ζυμάρι μέσα. Το σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή μία πετσέτα και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα ή έως ότου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, το χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα ρολάρουμε σε μπάλες.
- Τις τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο βαθύ ταψί ή μεγάλο τάπερ και καλύπτουμε με ένα καπάκι ή μία πετσέτα. Τα τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσουν, για περίπου 6-8 ώρες.
- Βάζουμε τα κάσιους να μουλιάσουν σε βραστό νερό για 15 λεπτά.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Κόβουμε τα brown μανιτάρια σε λεπτές φέτες και ξεχωρίζουμε τα μανιτάρια σιμέτζι.
- Μεταφέρουμε τα κάσιους με το νερό σε ένα πολυκόπτη, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το ψύλλιο, τις σκελίδες σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και μπλεντάρουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν (προσθέτουμε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται και μπλεντάρουμε ξανά).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση.
- Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και απλώνουμε την ζύμη σε σχήμα οβάλ (περίπου 28x35cm), χρησιμοποιώντας ένα πλάστη.
- Πασπαλίζουμε την ζύμη με λάδι τρούφας και διατροφική μαγιά. Προσθέτουμε τις φέτες brown μανιταριών και από πάνω απλώνουμε το μείγμα κάσιους χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα.
- Προσθέτουμε μερικά μανιτάρια σιμέτζι από πάνω και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού,το καραμελωμένο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με έξτρα λάδι τρούφας και απολαμβάνουμε!
Σημείωση:
Ο διατροφικός πίνακας αφορά τη βασική συνταγή και όχι τις προτάσεις σερβιρίσματος ή τα tips, και έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τον μέγιστο αριθμό των μερίδων (16 μερίδες).
