Τι “τσικνίζουν” οι χορτοφάγοι την Τσικνοπέμπτη

Με αφορμή την γνωστή σε όλους μας ημέρα της Τσικνοπέμπτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων, Ισαακίδου Σουζάνα, μιλάει στο enikos.gr, τονίζοντας την σημασία της ημέρας αυτής για τον Έλληνα και την σημασία εξίσου της ημέρας αυτής να αποτελέσει έναυσμα για την επιδίωξη της αλλαγής.

«Αν δώσουμε στον Έλληνα μία άλλη εναλλακτική να τσικνίσει όχι με κρέας αλλά με άλλες νόστιμες λιχουδιές χορτοφαγικές, πιστεύω ότι θα είναι διατεθειμένος να τις δοκιμάσει και να δώσει ευκαιρία να μπούνε στο τραπέζι του, ακόμη κ της Τσικνοπέμπτης», αναφέρει. Συμπληρώνει ακόμα ότι «η Τσικνοπέμπτη ως ημέρα «τσικνίσματος», αποτελεί για τους Έλληνες μέρος της κουλτούρας τους, και ευκαιρία για να μπορεί ο μέσος άνθρωπος να ξεδώσει με την παρέα του, με μουσική και χαμόγελα και με την κατανάλωση ωραίων μεζέδων, κυρίως ψητών».

Ωστόσο την ημέρα αυτή, και όχι μόνο, ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες κρέατος σε ημερήσια βάση, γεγονός που οδηγεί σε επιβάρυνση τόσο της υγείας του αλλά και του περιβάλλοντος, καθώς αυξάνεται επακόλουθα η ανάγκη των κτηνοτρόφων να εντείνουν την παραγωγή τους για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για κρέας. Σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου GFI όπου συγκρίνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διαφόρων εναλλακτικών κρέατος με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αντίστοιχων προϊόντων με βάση τα ζώα, δείχνει ότι τα φυτικά προϊόντα έχουν σταθερά καλύτερη απόδοση από το ζωικό κρέας.

Η πρόθεση όμως φαίνεται να υπάρχει καθώς σύμφωνα με την τρέχουσα κατανάλωση το 49% των Ελλήνων σκοπεύει να μειώσει τη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα της HellasVeg. Το ποσοστό αυτό αναφέρεται τόσο σε άτομα με μικτή διατροφή (παμφάγοι) όσο και σε άτομα με ευέλικτη διατροφή (flexitarians).

Οι ηθικές αναστολές των Ελλήνων παμφάγων για την διαβίωση των ζώων, δρουν συνεργιστικά  με την πρόθεση για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, όπως εξίσου διαπιστώνεται στην έρευνα. Οι συνθήκες αυτές εγκλεισμού και θανάτωσης εκατομμύριων ζώων είναι «απάνθρωπες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος.

Για τους παραπάνω λόγους, και με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα όπου ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής, είναι ευκαιρία να αναζητήσετε λύσεις με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες βιταμίνες, εμπλουτίζοντας το διατροφολόγιό σας με νόστιμες χορτοφαγικές επιλογές.

Η πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές και για τους χορτοφάγους έχει τονιστεί και θα αποτελέσει μια από τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον ο σύλλογος μας, διευρύνοντας την ποικιλία των χορτοφαγικών επιλογών στα εστιατόρια και στο καθημερινό τραπέζι του Έλληνα.

Καλή Σαρακοστή!

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *