Μεγάλη ήταν η κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε η HellasVeg, τον Ιούνιο του 2022, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, με γνώμονα αφενός την κατανάλωση κρέατος και αφετέρου την συνειδητή πρόθεση τους να στραφούν σε πιο χορτοφαγική διατροφή.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας της ΗellasVeg, ήταν η αποκάλυψη ότι η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα, φαίνεται να πηγαίνει προς άλλη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα διαφαίνεται, ότι το ποσοστό των flexitarians στην χώρα μας ανέρχεται σταδιακά. Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών φυτικής προέλευσης κερδίζουν τη μάχη με τον χρόνο, ενώ με βάση τον αυξανόμενο αριθμό των flexitarians, χορτοφαγικά πιάτα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς επιλογές για τους καταναλωτές. Παρ’ ολ’ αυτά, τα επίπεδα των Ελλήνων παμφάγων καταναλωτών παραμένουν υψηλά, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε αποκλειστική παρουσίαση της έρευνας της ΗellasVeg, σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), από τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτα, «Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό παμφάγων μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών με περισσότερους από επτά στους δέκα καταναλωτές να δηλώνουν πως ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.» ” Όταν όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε τα προϊόντα φυτικής προέλευσης να γίνουν πιο δελεαστικά στους καταναλωτές, τότε θα δούμε την τάση της χορτοφαγίας να αναπτύσσεται ταχύτατα” αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ισαακίδου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, η άνοδος των χορτοφαγικών και vegan τροφίμων, προσφέρει ευκαιρίες για την βιομηχανία και τους επαγγελματίες τροφίμων όπως επιπρόσθετα σημειώνει ο κ. Θωμάς Βασσάρας, αποκλειστικός εκπρόσωπος της V-Label στην Ελλάδα, Κύπρο, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αίγυπτο.
Mε περισσότερες από 40 αναδημοσιεύσεις κι σε άλλα ΜΜΕ, μεταξύ αυτών συντακτικές ομάδες των Star, Skai, Alphatv, ProtoThema, αναδεικνύεται το ενδιαφέρον για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και για τις μελλοντικές τάσεις, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βιομηχανίας.
Επιπλέον, η πρόεδρος της ΗellasVeg κα Σουζάνα Ισαακίδου, προσκλήθηκε από την δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος στην ραδιοφωνική εκπομπή “Γλυκιά Ζωή” στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (4/11/2022), για την παρουσίαση των βασικών σημείων της μελέτης για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Συζήτησαν για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης και τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες καταναλωτές σε σημαντικό ποσοστό, στρέφονται σταδιακά και συνειδητά στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Απαντήθηκαν ερωτήματα και διευκρινίστηκαν ασάφειες περί χορτοφαγίας, ενώ από τη συζήτηση δεν έλλειψε η αναφορά στην πολυδιάστατη σημασία της χορτοφαγίας αλλά και της μετάβασης σε μια χορτοφαγική διατροφή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ισαακίδου, «Ουσιαστικός σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου είναι να γνωρίζει ο κόσμος την χορτοφαγία από πιο εύκολους δρόμους, χωρίς στερήσεις, χωρίς δογματισμούς, χωρίς στερεότυπα».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=xQep5slFwic&feature=youtu.be και στην σελίδα της εκπομπής «Γλυκιά Ζωή», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ από το 00:35:48 λεπτό έως και το 00:49:19.
Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της EVU (European Vegetarian Union) τον Σεπτέμβριο του 2022, κι έχουν καταγραφεί σε ηχογραφημένο video εδώ.
Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι τώρα διαθέσιμο! Για όποιον επιθυμεί να το λάβει μπορεί να ακολουθήσει τον σύνδεσμό εδώ.
Ταυτότητα της πρωτογενούς έρευνας της HellasVeg
H έρευνα συν-χρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την European Vegetarian Union (EVU) και διενεργήθηκε σε δείγμα 700 ερωτηθέντων σε όλη την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022. Πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή, με αντιπροσωπευτικά κριτήρια ανά φύλο, ηλικία και γεωγραφικό διαμέρισμα.
Η πρωτογενής έρευνα διενεργήθηκε από την Καντάρ ΑΕ και η στατιστική της ανάλυση έγινε από τις υπηρεσίες της HellasVeg.
Στόχος της έρευνας ήταν να αποκτήσουμε μια εικόνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, τις αντιλήψεις για τα φυτικά τρόφιμα και τις τεχνολογικές καινοτομίες του κλάδου των τροφίμων.