Η HellasVeg παρουσιάζει την ελληνική μελέτη για την χορτοφαγία στην Γ.Σ. της EVU

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (European Vegetarian Union), στην οποία η HellasVeg ως μέλος της EVU από το πρώτο τρίμηνο του 2021, είχε την τιμή να παρουσιάσει ορισμένα από τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε τον περασμένο Ιούνιο στην Ελλάδα.

Η ομπρέλα της EVU μεγαλώνει καθώς αριθμεί πλέον 42 μέλη σε 29 χώρες. Κοινός στόχος όλων αυτών των οργανισμών είναι η διάδοση του μηνύματος της χορτοφαγίας αλλά και η στήριξη της ασφαλούς μετάβασης σε ένα βιώσιμο κι υγιεινό σύστημα τροφίμων με την παρουσία περισσότερων φυτικών προϊόντων.

Στην ατζέντα της συνέλευσης περιλαμβανόταν αναφορές σχετικά με τις κύριες δραστηριότητες της EVU, όπως η διοργάνωση ή/και η συμμετοχή της σε συμμαχίες με σκοπό την υποστήριξη ενεργειών και δράσεων, η παρουσία της σε δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ κ.α.

«Η αμοιβαία αλληλεπίδραση εξάλλου είναι κι εκείνη που θα ενισχύσει την προσπάθεια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο», όπως τονίστηκε.

Από την συνάντηση δεν έλειψαν οι αναφορές στις επιτυχίες της EVU όπως η καταψήφιση των τροπολογιών 165 κι 171, καθώς και η συμμετοχή της σε πολλές επιστολές προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας των τροφίμων σχετικά με ποικίλα θέματα που προβληματίζουν τον κλάδο των φυτικών προϊόντων. Οι δράσεις του τελευταίου διαστήματος φαίνονται αναλυτικότερα παρακάτω:

  •       Επισήμανση και χαρακτηρισμός φυτικών προϊόντων

Η EVU έχει λάβει μέρος στον αγώνα για την απαγόρευση χρήσης ειδικής ορολογίας σε κατηγορίες προϊόντων φυτικής προέλευσης που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας και το ψάρι, σύμφωνα με το διάταγμα της Γαλλίας. Παράλληλα, παρακολουθεί παρόμοιους περιορισμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως Φιλανδία, Βέλγιο κ.α. Τέλος, σημαντική είναι και η στήριξή της συμμετέχοντας σε μια ανεπίσημη συμμαχία σχετικά με άλλους περιορισμούς επισήμανσης, όπως στην Νότια Αφρική.

  •       Δημοσιευμένες Πρωτοβουλίες

Η EVU έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε δημόσιες διαβουλεύσεις που σχετίζονται με πρωτοβουλίες της ΕΕ το περασμένο διάστημα του τρέχοντος έτους. Η δράση της περιλαμβάνει την επίσημη τοποθέτησή της στις δημόσιες διαβουλεύσεις που διοργανώθηκαν από την Επιτροπή, καθώς και του σχεδιασμού ενός υποστηρικτικού πλάνου δράσης για το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα οι δημόσιες διαβουλεύσεις στις οποίες έλαβε μέρος:

1. Επανεξέταση του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία. Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στηρίζει την παροχή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, και η Επιτροπή ζητά την επανεξέταση του προγράμματος αυτού με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων, σύμφωνα με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Η EVU επιθυμεί να συμπεριληφθούν τα φυτικά ροφήματα γάλακτος στο πρόγραμμα αυτό της ΕΕ.

2.  Βιώσιμο σύστημα τροφίμων της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να καταστήσει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ βιώσιμο και να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Η EVU επιθυμεί να επηρεάσει προς την κατεύθυνση υποστήριξης των φυτικών τροφίμων.

  •       Προωθητικές Ενέργειες και Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης του κρέατος εντός και εκτός της ΕΕ. Σκοπός της EVU είναι ιδανικά ο τερματισμός ή, έστω, περιορισμός της προώθησης του κρέατος με παράλληλη επέκταση της προώθησης των προϊόντων φυτικής προέλευσης, εναλλακτικών και μη. Η αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο τετράμηνο του 2022, αλλά αναβλήθηκε με άγνωστη ημερομηνία επαναξιολόγησης προς το παρόν.

Η μελέτης της HellasVeg για την χορτοφαγία στην Ελλάδα.

Ξεχωριστό βήμα στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης κατείχε η HellasVeg, για την παρουσίαση της μελέτης, η οποία και συγχρηματοδοτήθηκε από την EVU. Όπως σχολιάστηκε και σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε με σκοπό να πλαισιώσει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών και ιδιαίτερα να καταγράψει και να ποσοτικοποιήσει τις προτιμήσεις τους τόσο σε φυτικές όσο και ζωικές πρωτεΐνες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε και συγκριτική ανάλυση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί και η δημοσίευση ολόκληρου του κειμένου της μελέτης για το ευρύ κοινό.

Μπορείτε να δείτε την συνοπτική παρουσίαση της μελέτης της HellasVeg σε ηχογραφημένο video εδώ.  Σύντομα διαθέσιμο και με ελληνικούς υπότιτλους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *