της Μαρίας Χαμηλάκης
Η φάβα ανήκοντας στην ομάδα των οσπρίων, προσδίδει όλα τα ευεργετικά οφέλη που έχουν αυτά στην υγεία μας!
Αρχικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Είναι χαμηλή σε λιπαρά, μηδενική ως προς την χοληστερόλη, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιλαμβάνει 104µg φυλλικού οξέος/100g, ενώ η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη είναι στα 200μg για ασφαλή κατανάλωση, σύμφωνα με τον ΕΟΦ και την νομοθεσία. Eίναι επίσης μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, συστατικό το οποίο συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και φωσφόρου (125mg/100g) (USDA, 2019).
Υλικά
- 250 γρ φάβα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- περίπου 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή άλλο της αρεσκείας μας (για το αλεύρωμα)
Διαδικασία
1. Βράζουμε τη φάβα σε 1 ½ λίτρο νερό για 2-5 λεπτά
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 με 40 λεπτά, έως ότου αρχίσει να σχηματίζεται ένας πηχτός πουρές. Προσοχή! Δεν θέλουμε να γίνει 100% πουρές. Χρειαζόμαστε κάποια κομμάτια φάβας καθώς αυτά θα οδηγήσουν σε λίγο πιο τραγανά τα κεφτεδάκια. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Tip: Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά κατά τον βρασμό ένα ολόκληρο κρεμμύδι.
- Μετά το πέρας των 40 λεπτών, αφήνουμε την φάβα να κρυώσει για κάποιες ώρες. Χρήσιμο θα ήταν να την απλώσουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια ώστε να κρυώσει γρηγορότερα.
- Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε την κρύα φάβα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνουμε ώστε να αναμειχθεί ομοιόμορφα.
- Εφόσον έχουμε δημιουργήσει ένα ομοιόμορφο μείγμα, σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια δίνοντάς τους ένα στρογγυλό σχήμα και τα διατηρούμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
- Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια φάβας, απομακρύνοντας έπειτα την περίσσεια από το αλεύρι.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτoυμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλυφθεί περίπου το 1/3 του σκεύους και τηγανίζω τα κεφτεδάκια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, και…
voilà – το νοστιμότερο, light και υγιεινό snack για όλες τις ώρες
Tips:
- Για μια πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τα κεφτεδάκια φάβας στον φούρνο αντί του τηγανιού.
- Μπορείτε να εμπλουτίσετε τα κεφτεδάκια σας με ακόμα περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως κύμινο.
- Τέλος, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι στο μείγμα θα δώσει σίγουρα έναν άλλον αέρα στα κεφτεδάκια σας.
Σημείωση:
Ο διατροφικός πίνακας αφορά τη βασική συνταγή και όχι τις προτάσεις σερβιρίσματος ή τα tips, και έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τον μέγιστο αριθμό των μερίδων (4 μερίδες).
Καλή σας απόλαυση !