από Ελένη Φωτιάδη
www.plantbased.gr
https://www.plantbased.gr/πίτσα-με-ζύμη-γλυκοπατάτας/
Η περιέργεια για κάποια υλικά τα οποία δεν είχα δοκιμάσει ποτέ, αποτελεί πάντα ένα ωραίο ταξίδι. Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα της πίτσας με ζύμη γλυκοπατάτας. Ένα υλικό που έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Δεν λέω η πατάτα είναι εξαιρετική, αλλά η δοκιμή με την γλυκοπατάτα ήταν το κάτι άλλο. Την πίτσα με ζύμη γλυκοπατάτας, την προτιμώ με μπαχάρι και ψιλοκομμένα λαχανικά όπως το κρεμμύδι, πιπεριές κτλ.
Η γλυκοπατάτα σε σύγκριση με την γνωστή πατάτα υπερέχει σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σε κάλιο και φυτικές ίνες. Τα τόσο ευεργετικά στοιχεία που περιέχει η γλυκοπατάτα όπως τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην υγεία της καρδιάς λόγω του ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικό στρες) αλλά και της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού μας.
Εαν παρατήσουμε στο παρακάτω γράφημα, ένα κομμάτι αυτής της vegan πίτσας με γλυκοπατάτα, αποδίδει μόλις 170 θερμίδες, μόλις 2,4γρ. κορεσμένων λιπαρών, 4,2 γρ. φυτικών ινών και 2mg σιδήρου.
Επίσης η γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την πατάτα. Πιο συγκεκριμένα, ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μας δείχνει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά τη λήψη της τροφής. Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συστήνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός διαβητικού.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψω πως η συγκεκριμένη συνταγή είναι ελεύθερη γλουτένης, μιας και η ζύμη αποτελείται από γλυκοπατάτα και ρεβιθάλευρο. Επομένως αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όλους εκείνους που επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να αποφύγουν την γλουτένη.
Υλικά: (Για τελική ποσότητα 360γρ.)
Ζύμη:
- Γλυκοπατάτα βρασμένη (210 γρ.)
- Αλεύρι ρεβιθιού (4 κ.σ ή 80 γρ.)
- Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
- Ρίγανη (1/2 κ.γλ.)
- Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
- Γέμιση:
- Σάλτσα ντομάτας (4 κ.σ.)
- Μανιτάρια (4 λευκά)
- Πιπεριά α κόκκινη (1/2 τμχ.)
- Πιπεριά πράσινη (1/2 τμχ. )
- Νηστίσιμο κασέρι (2,5 φ.)
- Ρίγανη
Περιγραφή:
– Βράζουμε τις γλυκοπατάτες περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Λιώνουμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
– Το μείγμα το μεταφέρουμε στην λαδόκολα σε ένα ταψί και φτιάχνουμε ένα όχι πολύ λεπτό στρώμα με το κουτάλι. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
– Η βάση είναι έτοιμη και προσθέτουμε τα υλικά που επιθυμούμε. Στη προκειμένη περίπτωση, πρώτα τη σάλτσα, το κασέρι , τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Πασπαλίζω λίγη ρίγανη από πάω και την βάζω στο φούρνο στους 170 βαθμούς στο αέρα για 15 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά από επάνω. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και ελιές ψιλοκομμένες καθώς και φύλλα kale.
– Η πίτσα με ζύμη γλυκοπατάτας είναι έτοιμη. Από τα υλικά, θα προκύψουν περίπου 3 κομμάτια, των 120γρ. το καθένα.
Δείτε αυτή και άλλες συνταγές της Ελένης στο www.plantbased.gr