Ο Ευρωπαϊκός plant-based κλάδος γιορτάζει σήμερα !

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτουν την Τροπολογία 171, βάση της οποίας τα γαλακτοκομικά προϊόντα με βάση τα φυτά θα υποβάλλονταν σε σημαντικούς περιορισμούς.

Μήνες αφότου αντιτάχθηκε η Τροπολογία 165, στην οποία παρουσιαζόταν παρόμοια απαγόρευση των όρων που σχετίζονται με το κρέας, το κοινοβούλιο της ΕΕ απέρριψε την τροπολογία 171 πριν από την προγραμματισμένη συζήτησή της στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται με το γεγονός ότι οι γαλακτοκομικές εταιρείες με βάση τα φυτά μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επισήμανση και τη συσκευασία που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με βάση τις προϋποθέσεις που ίσχυαν και πριν την συγκεκριμένη Τροπολογία..

Η βιομηχανία των φυτικών προϊόντων αγωνίστηκε εδώ και μήνες κατά της τροπολογίας 171, με πολλές αναφορές και εκστρατείες αφιερωμένες στη εν λόγω τροπολογία και την παρεμπόδισή της. Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα με επικεφαλή την ProVeg International και άλλες εταιρίες του κλάδου όπως την Upfield  και την Oatly, ξεκίνησαν μια ανοιχτή πρόταση, την StopAM171, προκειμένου αφενός να αποδυναμωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία υποστηρίζοντας ότι θα εμπόδιζε την καινοτομία και την εξέλιξη στον κλάδο της χορτοφαγίας, και αφετέρου να ενδυναμωθεί η φωνή των πολιτών. Σύμμαχοι σε αυτήν την ενέργεια ήταν και αρκετές κορυφαίες ΜΚΟ, όπως η Greenpeace,  και το WWF. H ανοιχτή πρόταση για την καταψήφιση της ΑΜ171 υπεγράφη από περισσότερους από 450.000 πολίτες.

Ακόμα, η AM171 βρίσκεται σε ασυμφωνία με υπόλοιπες πολιτικές και στρατηγικές της ΕΕ που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την μετάβαση σε μια βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, όπως η στρατηγική Farm to Fork και το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου. «Θα ήταν παράλογο να λογοκρίνουμε τα φυτικά προϊόντα ταυτόχρονα με το να ζητάμε από τους καταναλωτές να στραφούν σε φυτική διατροφή», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ProVeg.

Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ProVeg: https://proveg.com/blog/great-news-for-the-plant-based-sector-europe-rejects-plant-based-dairy-censorship/

Η HellasVeg από την μεριά της, ως επίσημο μέλος της European Vegetarian Union και σύμμαχος στον αγώνα κατά της τροπολογίας 171, ευχαριστεί για την συνδρομή όλων στην συγκεκριμένη μάχη. Παράλληλα, αναλαμβάνει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για πιθανή επαναφορά της με το ίδιο ή επιπρόσθετο περιεχόμενο και να ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2021

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *