από Μαρία Χαμηλάκη
ΥΛΙΚΑ
120 mL φυσικό χυμό πορτοκάλι
120 mL ηλιέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουνερ, το ξύσμα από το πορτοκάλι και σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι. Σκοπός είναι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να μην διαχωριστούν τα υλικά.
3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την μεταφέρουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C σε αέρα.
5. Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε με το χέρι σε κορδόνι. Έπειτα δίνουμε σχήμα.
6. Απλώνουμε τις πλεξούδες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με φυτικό γάλα και τα μεταφέρουμε στο φούρνο όπου τα ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά ή εώς ότου πάρουν χρώμα.