Διατροφικές επιλογές με καταστροφικές συνέπειες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα στον πλανήτη. Ισχυροί σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των φαινομένων. Η περιβαλλοντική καταστροφή όμως οφείλεται και στις δικές μας καθημερινές επιλογές, και συγκεκριμένα και στις διατροφικές μας συνήθειες. 

Οι τρέχουσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή τροφίμων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 80% έως το 2050. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους αναγνώρισε ότι «Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα συστήματα τροφίμων και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Ως εκ τούτου, ένας τρόπος διατροφής βασισμένος σε φυτικές πηγές θα αποτελούσε ισχυρό παράγοντα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Η σημασία αλλαγής των διατροφικών μας προτύπων προκειμένου να διασφαλιστεί σε ένα βαθμό η υγεία του πλανήτη μας αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ. Ντοκιμαντέρ, όπως το «Cowspiracy» στο Netflix αλλά και το νέο ντοκιμαντέρ «Εating our way to extinction», παρουσιάζουν εικόνες και στατιστικά που αφορούν σε φαινόμενα όπως η αποψίλωση των δασών, η καταστροφή ωκεανών και εξαφάνιση ειδών αλλά και εικόνες όπου τεράστιες εκτάσεις γης να καίγονται, άνθρωποι να χάνουν τα σπίτια τους και τα οικοσυστήματα πεθαίνουν. Τα ντοκιμαντέρ αυτά αποτελούν μια πρόκληση για το κοινό να αναλογιστεί και να αμφισβητήσει τις καθημερινές του επιλογές ή/ και τους ηγέτες του κλάδου, αποκαλύπτοντας αλήθειες και αντικρίζοντας στη μεγάλη οθόνη την οικολογική κρίση.

Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να κάνει την διαφορά και να συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής του. Αυτό γιατί η διατροφή αποτελεί καθοριστική συνιστώσα της περιβαλλοντικής κρίσης αυτής και η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πηγές αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας ξεχωριστά.

Η πλήρης ή η μερική αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές επιφυλάσσει ισχυρά οφέλη τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και ολόκληρου του οικοσυστήματος. Η ανάγκη αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου και μετάβασης σε μια περισσότερο χορτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος έχει τονιστεί και στο πλάνο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι, επομένως οι επιλογές μας έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Την προσπάθεια αυτή αλλαγής των διατροφικών συμπεριφορών υποστηρίζει ένθερμα η ProVeg μέσω της καμπάνιας «Diet Change Not Climate Change» έχοντας ως απώτερο σκοπό να ενδυναμωθεί η φωνή αυτού του μηνύματος και να φτάσει στα αφτιά όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σας καλούμε να υπογράψετε την δήλωση η οποία βρίσκεται στην σελίδα της καμπάνιας αυτής και μέσω της οποίας ζητάμε:

  • Αναγνώριση και επίσημη δήλωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας των ζώων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τους παγκόσμιους ηγέτες, και
  • Δέσμευση για επένδυση και ανάπτυξη στρατηγικών που υποστηρίζουν και οδηγούν σε συστήματα τροφίμων που βασίζονται ή προσανατολίζονται σε φυτικές πηγές.

Ο πλανήτης Γη κινδυνεύει κι εμείς δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε καθώς η προστασία του είναι υπόθεση συλλογική, όσο και προσωπική. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη δράση που περιλαμβάνει μια στροφή προς υγιεινά και βιώσιμα πρότυπα διατροφής και σημαντικές βελτιώσεις στις γεωργικές πρακτικές για την παραγωγή τροφίμων. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε την μετάβαση, ένα βήμα τη φορά, ξεκινώντας εύκολα από την διατροφή μας.

Εάν επιθυμείτε να πάρετε μέρος σε αυτήν την προσπάθεια, κάντε κλικ εδώ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *