ban-eu-meat-ads

Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων – Λόγος για την εξαίρεση του κρέατος από την EVU

Η European Vegetarian Union (EVU) συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα της ΕΕ – αναθεώρηση της πολιτικής για την προώθηση εντός καιεκτός της ΕΕ».

Κύριο διακύβευμα της διαβούλευσης είναι ο επαναπροσδιορισμός των κατηγοριών τροφίμων στα οποία θα δίνονται επιχορηγήσεις για την προβολή τους. Ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ λόγω της υψηλής τους ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η EVU υποστηρίζει να εξαιρεθεί το κρέας από την διαδικασία αυτή αφενός με γνώμονα την υγεία και αφετέρου την βιωσιμότητα.

Αναλυτικότερα, σε πρόσφατη έρευνα της EVU βρέθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των τρεχόντων διαφημιστικών πόρων για τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, συγκεκριμένα το 32% των συνολικών πόρων, στοχεύει στην προώθηση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ μόλις το 19% χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση φρούτων και λαχανικών και το 3% για βιολογικά ζωικά προϊόντα.

Δείτε αναλυτικότερα για περισσότερες πληροφορίες: https://www.greenpeace.org/static/planet4-poland-stateless/2021/04/66cec587-marketing_meat_gpeu_report2_single.pdf.

Το γεγονός αυτό αντιβαίνει τις πρακτικές προώθησης των γεωργικών προϊόντων όπως η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο – Farm to Fork», και ενίσχυσης της βιώσιμης παραγωγής όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, οι οποίες αναγνωρίζουν την ανάγκη στροφής σε διατροφές περισσότερο βασισμένες σε φυτικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου η Επιτροπή υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με λιγότερο κόκκινο και μεταποιημένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τις προσπάθειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καμπάνιες και εκστρατείες που δεν υποστηρίζουν την υγεία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία θα ήταν οξύμωρο να ενθαρρύνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα προώθησης είναι σημαντικό να συμμορφώνεται με την Πράσινη Συμφωνία, να προσανατολίζεται κυρίως σε αυτές τις πολιτικές, και όχι μόνο στην προώθηση μεμονωμένων τροφίμων τα οποία δεν συμβάλλουν σε υγιεινούς και βιώσιμους τρόπους διατροφής. Προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη εξάντληση των φυσικών πόρων, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Επομένως, η έμφαση θα μπορούσε να αποδοθεί στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για βιώσιμες και υγιεινές πρακτικές διατροφής και όχι υποστηρίζοντας την πλευρά του μάρκετινγκ και της διαφήμισης που αντιτίθεται σε αυτές.

Το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τον European Consumer Organization (BEUC) δίνεται με σαφήνεια η προθυμία τον καταναλωτών να μειώσουν το κόκκινο κρέας, καθώς το 66% του συνόλου απαντούν θετικά στην αντίστοιχη ερώτηση. Ωστόσο, οι περιορισμένες επιλογές σε εναλλακτικά προϊόντα αυτών δείχνει ότι η ευθύνη βρίσκεται κάπου στην μέση, και όχι αποκλειστικά στον καταναλωτή.

Για τον σκοπό αυτό η EVU σε επιστολή της προς την ΕΕ τονίζει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου:

  • να δοθεί έμφαση στον κατάλογο των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε αυτά. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε μεμονωμένες επιλογές.
  • Ακόμα, οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φυτών πρέπει να προωθούνται ως «προτεινόμενες οργανώσεις» και να ενθαρρύνονται ενώ οι λιγότερο βιώσιμες να αποθαρρύνονται.

Είναι χρέος της ΕΕ να υποστηρίξει το δημόσιο συμφέρον και, συνεπώς, να προωθήσει τρόφιμα που οδηγούν σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Γι’ αυτό τον λόγο σας καλούμε να συμμετέχετε στον ανοιχτό αυτό διάλογο συμπληρώνοντας τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο διαδίκτυο έως τις 23 Ιουνίου 2021 ή παραθέτοντας ακόμα και τις δικές σας προτάσεις. Είναι σύνηθες στις δημόσιες διαβουλεύσεις να μπορούν  οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με νομοθετικές πράξεις και πολιτικές της ΕΕ προτού οριστικοποιηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαβούλευση κατευθυνθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *