Δελτίο Τύπου: “Όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση κρέατος”, συστήνουν οι επιστήμονες της SAPEA

Με ισχυρές συστάσεις προς την ΕΕ για αλλαγή του σημερινού συστήματος τροφίμων προχώρησε η επιστημονική κοινότητα σε πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Προς τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων». Οι συστάσεις για τη μετάβαση σε χορτοφαγικές διατροφές, πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σιτηρά, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο των ειδικών όσο και εκπροσώπων από διάφορους οργανισμούς και ιδρύματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU) και ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), χαιρετίζουν την νέα έκθεση SAPEA, τονίζοντας την ανάγκη για ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή.

Οι δύο κύριοι παράγοντες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση είναι η κρίσιμη επίδραση του τρέχοντος συστήματος στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και παχυσαρκίας, όταν αυτό συνδέεται με τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, ειδικά σε εύπορα περιβάλλοντα όπου η κατανάλωση είναι υψηλή, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως κρίσιμη στρατηγική για τον μετριασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την υγιεινή, βιώσιμη διατροφή στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τις τεκμηριωμένες απόψεις των επιστημόνων προκειμένου να υποστηριχθεί η στρατηγική «Farm to Fork».

Τα βασικά σημεία που παρουσιάστηκαν ως μέρος της προσπάθειας για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας αφορούν σε:

  • χαμηλότερες τιμές για τα βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα (φορολογικά μέτρα και αλληλένδετοι φόροι με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), προσαρμογές του συστήματος επιδοτήσεων για συστήματα παραγωγής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.α.),
  • την τροποποίηση της σύνθεσης των προϊόντων σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών (μείωση των στοιχείων που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη),
  • καθώς και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, αλλά και την ενεργητική προώθηση αυτών των προϊόντων προς το καταναλωτικό κοινό (στρατηγικές μάρκετινγκ, προωθητικές ενέργειες, σήμανση των προϊόντων αυτών με καθορισμένα κριτήρια βιωσιμότητας κ.α.).

Σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «Τροφή για σκέψη – Πώς να αναδιαμορφώσουμε τα συστήματα διατροφής μας για ένα βιώσιμο μέλλον»,  συμμετείχε ενεργά η EVU. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την EURACTIV και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Τρόφιμα με βάση τα Φυτικά (EAPF) στοχεύοντας στην διερεύνηση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και στις απαραίτητες δράσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων. 

Μεταξύ άλλων εκπροσώπων οργανισμών και ιδρυμάτων που συμμετείχαν, η Jasmijn de Boo, Global CEO ProVeg International, Αντιπρόεδρος του EAPF και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EVU, επέκρινε συγκεκριμένα την μέχρι πρότινος Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις πολιτικές προώθησης για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης κρέατος, ενώ επισήμανε το ζήτημα των υψηλότερων φόρων στις εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης.

Η EVU υπογράμμισε όχι μόνο την ανάγκη διάθεσης περισσότερης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την προώθηση των φυτικών τροφίμων, αλλά και την ανάγκη για μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που θα δίνει κίνητρα για την κατανάλωση πιο βιώσιμων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα θα  αποκλείει τις επιδοτήσεις για επιβλαβή προϊόντα και παραγωγικές μεθόδους. Ακόμα, προέτρεψε τους νομοθέτες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να υιοθετήσουν τις συστάσεις που διατυπώνουν οι επιστήμονες, όπως σημειώνει η διευθύντρια στρατηγικής της EVU κα Ronja Berthold.

Η HellasVeg (Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων), ως επίσημο μέλος της EVU, απηχεί αυτό το συναίσθημα υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος τροφίμων και απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Πεποίθηση της HellasVeg, είναι ότι τα μικρά βήματα του καθενός χωριστά, μπορούν και κάνουν την διαφορά στην μεγάλη εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου επάνω στην Γη.

Περισσότερα για την έκθεση και τη διεθνή εικόνα σε πρόσφατο άρθρο της HellasVeg & στην ραδιοφωνική συνέντευξη της επιστημονικής υπεύθυνης της HellasVeg στο 102FM στην ΕΡΤ3 .

Συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες στο https://www.hellasveg.gr/, Τηλ.: +30 2310 474115 | Email: info@hellasveg.gr.

Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2023

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *