Ανθρωπότητα

Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει την ανισότητα

Ανθρωπότητα

Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει την ανισότητα

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνει, το ερώτημα που προβάλει πιεστικά, είναι πως θα τον ταΐσουμε με βιώσιμο τρόπο. Η φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει για μια πιο δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων που σχετίζονται και με τη διατροφή και ένα αειφορικό σύστημα προσφοράς τροφής σε όλους.

Η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη νερού και οι περιβαλλοντικές καταστροφές αυξάνουν παράλληλα με την αύξηση των πληθυσμών παγκοσμίως. Η άνιση κατανομή των πόρων επεκτείνεται και η ψαλίδα ανισοκατανομής μεταξύ των ανθρώπων ανοίγει επικίνδυνα. Η πρόσφατη εμπειρία της ανισοκατανομής των εμβολίων του COVID, απλά αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον 21ο αιώνα σε σχέση με τους προηγούμενους.

Με βάση πρόσφατες έρευνες του ΟΗΕ, σήμερα περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ ταυτόχρονα 2 δισεκατομμύρια είναι παχύσαρκοι! Σε έναν κόσμο που αναμένεται να φτάσει τα 10 δις ανθρώπους στα επόμενα χρόνια, το πρόβλημα του δίκαιου επισιτισμού φαντάζει ιδιαίτερα δισεπίλυτο. Η επίλυσή του σημαίνει διασφάλιση αξιόπιστης πρόσβασης στην τροφή σε όλους, με στόχο την διασφάλιση της υγείας τους.

Η πραγματικότητα σήμερα στο νότιο ημισφαίριο μας δείχνει το παράδειγμα προς αποφυγή – τεράστιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται από μονοκαλλιέργειες σόγιας, η οποία προορίζεται για την εκτροφή των ζώων σε φάρμες της δύσης και της Κίνας, ενώ παράλληλα από τους ωκεανούς σιτίζονται με ψάρια κυρίως η Ευρώπη και η Αμερική.

Στο ντοκιμαντέρ Soyalism της DW θα δείτε ακριβώς τον τρόπο που η εκτροφή γουρουνιών και η καλλιέργεια σόγιας για την εκτροφή τους, καταδικάζουν τον φτωχό κόσμο σε μεγαλύτερη φτώχεια.

Για τις φτωχές περιοχές του κόσμου, το κρέας, τα αυγά και το γάλα θα ήταν τροφές που δεν θα χρειάζονταν, αν μπορούσαν να καλλιεργήσουν στις εκτάσεις τους ποικιλία φυτικών τροφών, που θα έθρεφαν τους ντόπιους πληθυσμούς. Όμως οι σύγχρονες συνήθειες της κρεατοφαγίας και της υπερκατανάλωσης του δικού μας «ανεπτυγμένου κόσμου», τις καταδικάζουν σε φτώχεια και πείνα.

Στο ερώτημα της διατροφής του αυξανόμενου πληθυσμού απαντάμε με την στροφή όλων μας προς την χορτοφαγία – η καλλιέργεια φυτικών τροφών για τους ανθρώπους (και όχι για την εκτροφή ζώων που προορίζονται για το πιάτο των πλουσιότερων από εμάς) σημαίνει λιγότερη κατασπατάληση πόρων, λιγότερη μόλυνση, λιγότερα αντιβιοτικά, μικρότερο αποτύπωμα από την μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις και ευκολότερη επίτευξη δίκαιης κατανομής μεταξύ των πλούσιων και φτωχών κρατών.

Και είναι και ένα ταξίδι ανακάλυψης και γεύσεων, όπως αυτές που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και να αρχίσετε το ταξίδι προς την χορτοφαγία και την γεύση

Δείτε τις συνταγές μας

Εγγραφείτε στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα