Αναστέλλεται το διάταγμα της Γαλλίας για την ειδική ορολογία σε φυτικά προϊόντα κρέατος

H HellasVeg χαιρετίζει την απόφαση για την αναστολή του διατάγματος της Γαλλίας για την απαγόρευση χρήσης ειδικής ορολογίας σε κατηγορίες προϊόντων φυτικής προέλευσης που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας και το ψάρι.

Το γαλλικό Conseil d’Etat, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της προτεινόμενης απαγόρευσης για τη “meaty” ορολογία στους παραγωγούς φυτικών προϊόντων στη Γαλλία, θεωρώντας την αδικαιολόγητη όσον αφορά την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές. Το σχετικό διάταγμα που προοριζόταν να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2022, έχει πλέον ανασταλεί !

Λίγα λόγια για το διάταγμα

Η Γαλλία θα ήταν η πρώτη χώρα στη Ευρώπη που απαγορεύει τον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες περιγραφές προϊόντων όπως «μπέικον», «μπριζόλα» ή «κοτόπουλο» δεν θα επιτρέπονταν να επιλεχθούν για τον χαρακτηρισμό προϊόντων φυτικής προέλευσης. Εξαίρεση αποτέλεσε η ονομασία «μπιφτέκι» η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί.

Το διάταγμα αριθ. 2022-947 της 29ης Ιουνίου 2022 όριζε νέους κανόνες για την ονομασία εναλλακτικών φυτικής προέλευσης και συγκεκριμένα όριζε ότι, από την 1η Οκτωβρίου 2022, «δεν θα είναι δυνατή η χρήση της ειδικής ορολογίας που συνδέονται παραδοσιακά με το κρέας και τα ψάρια για τον προσδιορισμό προϊόντων που δεν ανήκουν στο ζωικό βασίλειο».

Πιο συγκεκριμένα απαγόρευε τον χαρακτηρισμό ενός επεξεργασμένου προϊόντος που περιέχει φυτικές πρωτεΐνες όταν η ονομασία αφορούσε τα εξής:

  •        Ονομασία για την οποία δεν προβλέπεται η προσθήκη φυτικών πρωτεϊνών από τους κανόνες που καθορίζουν τη σύνθεση του συγκεκριμένου τροφίμου.

  •     Ονομασία που αναφέρεται σε είδη ή ομάδα ζωικών ειδών, στη μορφολογία ή την ανατομία τους.

  •     Ονομασία που χρησιμοποιείται ως συγκεκριμένη ορολογία των κρεοπωλείων, των ντελικατέσεν ή των ιχθυοπωλείων.

  •     Ονομασία τροφίμου ζωικής προέλευσης αντιπροσωπευτική για εμπορική χρήση.

Με την αναστολή του διατάγματος, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει ότι οι σχετικοί φορείς δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με αυτό έως την 1η Οκτωβρίου 2022. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά με την τρέχουσα ονομασία τους!

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Γαλλίας για τον περιορισμό των βιώσιμων εναλλακτικών επιλογών κρέατος, καθώς παρόμοια πρόταση από τη Γαλλία το 2020 απορρίφθηκε από την ΕΕ.

«Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αποτελούν μέρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οποιοσδήποτε κανονισμός θα πρέπει να υποστηρίζει ενεργά την πώληση και την εμπορία τους, κι όχι να την εμποδίζει», δήλωσε ο Jasmijn de Boo, Αντιπρόεδρος της ProVeg International.

Δεν κερδήθηκε ο πόλεμος αλλά μια μάχη.. προς το παρόν!

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *