European Vegetarian Union

Ανανεωμένο website της European Vegetarian Union

Η European Vegetarian Union (EVU), έρχεται να συμβάλλει στην ενημέρωση και πληροφόρηση σας μέσω του νέου της website https://www.euroveg.eu/.

Η EVU (αλλιώς και Euroveg) είναι μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία αριθμεί τα 35 μέλη, μεταξύ των οποίων και η δική μας HellasVeg. Όραμά και στόχος της είναι η προώθηση της χορτοφαγίας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της συμμετοχής στην International Vegetarian Union.

Η ανάγκη για έναν υγιή πλανήτη αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου συστήματος διατροφής που να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την επιλογή για μια βιώσιμη διατροφή. Η επικοινωνία της ανάγκης αυτής αλλά και η ενεργός δράση για μια βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων, αποτελούν ζητούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (European Vegetarian Union).

Αποτελώντας την φωνή των πολιτών στην ευρωπαϊκή ατζέντα και συνεργαζόμενη με θεσμικά όργανα της ΕΕ, βρίσκει τρόπους για να υποστηρίξει τους πολίτες που είτε βρίσκονται στον δρόμο της χορτοφαγίας, είτε επιλέγουν να κάνουν την μετάβαση προς τον δρόμο αυτό.

Ένα μέσο με το οποίο επικοινωνεί τον σκοπό αυτό είναι και το διεθνές αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα της V-Label, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η διαφάνεια των vegan και vegetarian εναλλακτικών επιλογών, και αφετέρου να καταστεί ευκολότερη η αναγνώριση των προϊόντων αυτών στο ράφι από τον τελικό καταναλωτή.

Παράλληλα, η EVU ενημερώνει στην ιστοσελίδα της για τις δράσεις της αλλά και θέματα που βρίσκονται στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα, τις εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων, την διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, θα βρείτε υλικό για τις τάσεις της αγοράς αναφορικά με τα χορτοφαγικά προϊόντα και στατιστικές αναλύσεις που υποστηρίζουν το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο αυτόν αλλά και πολιτικά δρώμενα, στρατηγικές χρηματοδοτήσεων και νέα για τις τροποποιήσεις νομοθετικού χαρακτήρα.

Ακόμα, περιλαμβάνει επιστημονικές διαπιστώσεις που υποστηρίζουν την χορτοφαγία, όπως αυτή που καταγράφηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στο Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Το σχέδιο αυτό υποδεικνύει την μετάβαση σε μια περισσότερο φυτική διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και την παράλληλη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ως μέρος του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στα τελευταία νέα γίνεται λόγος για την τροπολογία 171, που υπερψηφίστηκε τον Οκτώβριο 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά την σήμανση των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εναντίωσης σε αυτή την τροπολογία καθώς προχωρά σε αχρείαστους αλλά πολύ αυστηρούς περιορισμούς για τον τομέα των μη γαλακτοκομικών ενώ το επίπεδο προστασίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα καλύπτεται από προγενέστερους κανονισμούς. Παράλληλα κρίνεται ότι προκαλεί περισσότερη σύγχυση στους καταναλωτές για την φύση και την διατροφική αξία των προϊόντων αυτών παρά το αντίθετο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website της EVU https://www.euroveg.eu/ και στο website της HellasVeg https://hellasveg.gr/.

Κλείνοντας, είναι γεγονός ότι άνθρωποι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα υγείας, σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα εντείνοντας έτσι την αναζήτηση για βιωσιμότερες εναλλακτικές. Στην αναζήτησή τους αυτή δίνουν τώρα περισσότερη αξία από ποτέ στα τρόφιμα και την προέλευσή τους, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση των vegan και vegetarian προϊόντων παγκοσμίως έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση αυτή των καταναλωτών για αλλαγή, τόσο με τη διατροφή τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *