Ορισμοί Veg

Ορισμοί Veg

Σύμφωνα με διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς, «χορτοφάγος ονομάζεται εκείνος που δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά και θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, με ή χωρίς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών».

Ο όρος “vegan” (στα ελληνικά αυστηρή χορτοφαγία) πρωτοειπώθηκε από τον Βρετανό ακτιβιστή Donald Watson και περιγράφει την φιλοσοφία περί ηθικής ως προς τα ζώα, όπου δεν επιτρέπεται να τα πλήττουμε, ούτε να τα εκμεταλλευόμαστε για τροφή ή άλλoυς σκοπούς.

Η χορτοφαγία βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς, αν και σε κάποια είδη χορτοφαγίας, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.

Ο χορτοφάγος αποκλείει από το καθημερινό του διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές:

  • Κρέας
  • Πουλερικά (Κοτόπουλο και γαλοπούλα)
  • Θαλασσινά (Ψάρια και οστρακοειδή)
  • Υποπροϊόντα κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών

Οι χορτοφάγοι διακρίνονται ανάλογα με τις ομάδες των ζωικών τροφίμων που έχουν αποκλείσει από το διαιτολόγιο τους, σε:

– γαλακτο-αυγο-χορτοφάγους (vegetarians): Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά. Οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά, μέλι, καθώς και όλα τα φαγητά που περιέχουν ως συστατικά αυτά τα τρόφιμα.

– γαλακτο-χορτοφάγους: Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, καθώς επίσης και τα αυγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά.

– αυστηρά χορτοφάγους (vegans): Αυτή η ομάδα των χορτοφάγων αποκλείει όλες τις ζωικές τροφές και τα παράγωγά τους. Δεν καταναλώνει κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αυγά. Επίσης, οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ούτε μέλι.

Ευρέως διαδεδομένη είναι και η μερική-χορτοφαγία (semi-vegetarianism), όπου καταναλώνονται μόνο ορισμένα είδη κρεάτων. Η πιο γνωστή μορφή μερικής-χορτοφαγίας είναι η γαλακτο-αυγο-θαλασσινο-χορτοφαγία (Pesco-Vegetarianism), στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών καθώς και θαλασσινών, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος.

Τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιείται ένας ακόμη όρος σχετικά με τη χορτοφαγία. Πρόκειται για τον όρο “flexitarian”, που αναφέρεται σε εκείνους που βασίζουν τη διατροφή τους στη χορτοφαγία και καταναλώνουν κρέας μόνο περιστασιακά

Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προσπάθειες να καταμετρηθούν οι άνθρωποι που ακολουθούν την χορτοφαγία (vegan & vegetarian) αλλά και όσοι αυτοχαρακτηρίζονται “flexitarians” ή “reducers” – όρος που επίσης αναφέρεται σε όσους ηθελημένα και ενσυνείδητα μειώνουν την κατανάλωση κρέατος.

Με βάση τις μελέτες αυτές, το ποσοστό όλων των χορτοφάγων μόλις ξεπερνά το 10% ενώ οι flexitarians προσεγγίζουν το 50% του πληθυσμού, ο οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την κατανάλωση του 90% των χορτοφαγικών προϊόντων με βάση μελέτη της Proveg.

flexitarians market research statistics diagram showing that 90% of plant based consumers are neither vegan nor vegetarian
Άλλωστε σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC), το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρόκειται να μειώσει την κρεατοφαγία στο επόμενο διάστημα, προσχωρώντας με αυτή του την απόφαση στις τάξεις των flexiterians.

Εγγραφείτε στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα