
Περισσότερες από 130 ομάδες που εκπροσωπούν αγρότες, επαγγελματίες υγείας, καταναλωτές, ομάδες για την καλή διαβίωση των ζώων και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καλούν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, Christophe Hansen, να αναπτύξει ένα Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα φυτικά τρόφιμα έως το 2026.
Οι ομάδες αυτές, μεταξύ των οποίων η HellasVeg κι άλλοι 3 εθνικοί φορείς, καθώς και φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προσθέτουν την φωνή τους στην αυξανόμενη συναίνεση που αναδείχθηκε από το Στρατηγικό Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι.
Με τις BEUC, EPHA, Greenpeace, Birdlife, EEB, IFOAM και Freshfel μεταξύ των συμμετεχόντων, η επιστολή ζητά ένα Σχέδιο Δράσης που να ενισχύει ολόκληρη την αλυσίδα αγροδιατροφής φυτικής προέλευσης – από τον αγρότη έως τον καταναλωτή. Το Σχέδιο Δράσης για τα Τρόφιμα Φυτικής Προέλευσης θα πρέπει να εστιάζει στα φυτικά τρόφιμα ως μέρος της λύσης, επισημαίνοντας έξι βασικούς τομείς που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή του:
- Επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας στις πρωτεΐνες
- Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τους αγρότες
- Βελτίωση της υγείας
- Προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος
- Εξοικονόμηση πόρων
- Ενίσχυση της συνοχής των πολιτικών
Οι υπογράφοντες καλούν τον Επίτροπο να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη του Σχεδίου θα συμπεριληφθεί στο Όραμα για το Μέλλον της Γεωργίας και των Τροφίμων, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Σχέδιο Δράσης θα μπορούσε να εμπνευστεί από το Δανικό Σχέδιο Δράσης για τα φυτικά τρόφιμα, παρέχοντας στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ίσους όρους ανταγωνισμού με την κτηνοτροφία. Οι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα ενίσχυε την αυτονομία της Ευρώπης και θα προσέφερε νέες ευκαιρίες διαφοροποίησης για τους αγρότες.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της IFOAM Organics Europe, Eric Gall, δήλωσε: «Η παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών μέσω βιολογικών και αγροοικολογικών μεθόδων παραγωγής είναι η τέλεια συνταγή για τη μεγιστοποίηση των οφελών για την υγεία και το περιβάλλον. Παράλληλα, οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τη διαφοροποίηση της παραγωγής τους, εισάγοντας νέες καλλιέργειες, ιδιαίτερα εάν αυτή η μετάβαση υποστηρίζεται οικονομικά, επιβραβεύοντας τους για την προστασία των οικοσυστημάτων».
Ο Agustín Reyna, Γενικός Διευθυντής στο BEUC (Οργάνωση Ευρωπαίων Καταναλωτών), πρόσθεσε: «Αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, οι καταναλωτές μπορούν να αποτελέσουν βασικούς παράγοντες αλλαγής στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Για να επιτευχθεί αυτό, τα υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά, προσιτά και διαθέσιμα, ώστε να αποτελούν πραγματική επιλογή για όλους».
Οι οργανισμοί επισημαίνουν επίσης τα οφέλη που σχετίζονται με τη χρήση γης και το περιβάλλον ενός Σχεδίου Δράσης για τα Φυτικά Τρόφιμα. Σήμερα, το 71% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωικών προϊόντων. Τα φυτικά τρόφιμα απαιτούν περίπου τέσσερις φορές λιγότερη γη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων, να αποκαταστήσει φυσικά οικοσυστήματα και να ενισχύσει την αυτονομία της Ευρώπης, καθώς τα δύο τρίτα των ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες εισάγονται αυτήν τη στιγμή από το εξωτερικό. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων θα μείωνε δραστικά, επίσης, την πίεση στα παγκόσμια δάση, θα ωφελούσε το κλίμα και θα συνέβαλε σε καθαρότερα εδάφη, αέρα και υδάτινες πηγές.
Τέλος, ο Niklas Oppenrieder, εκπρόσωπος της PAN, μια ένωση ιατρών που συνυπέγραψε την επιστολή, κατέληξε: «Η κακή διατροφή αποτελεί βασική αιτία νοσηρότητας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία. Ένα Σχέδιο Δράσης για τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό προληπτικό μέτρο, συμβάλλοντας στην βελτίωση της διατροφής μας για την αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών».
Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 23/1/2025
Διαβάστε εδώ την επιστολή
Πηγή: BEUC
