Ζώα

Η φυτική διατροφή σώζει τις ζωές αμέτρητων ζώων

Ζώα

Η φυτική διατροφή σώζει τις ζωές αμέτρητων ζώων

Ο μέσος άνθρωπος στην Δύση καταναλώνει στη διάρκεια της ζωής του, χιλιάδες ζώα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από κτηνοτροφικές φάρμες.

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO (UN Food and Agricultural Organization), η ετήσια μέση κατανάλωση κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, από 20 κιλά κρέατος/ άτομο που ήταν το 1961, διπλασιάστηκε μέχρι το 2014, στα περίπου 40 κιλά κρέατος/άτομο.

Στις πλούσιες χώρες του δυτικού κόσμου, η μέση κατανάλωση έφτασε μέχρι τα 80 κιλά κρέατος/άτομο, αφήνοντας τους συνανθρώπους μας στην Αφρική να καταναλώνουν μεσοσταθμικά 20 κιλά/άτομο (ενώ σε κάποιες χώρες η κατανάλωση κρέατος είναι μόλις 6 κιλά). Ταυτόχρονα, στην Κίνα, που φιλοξενεί ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, η συνολική κατανάλωση κρέατος έχει 15πλασιαστεί στα 50 τελευταία χρόνια.

Η συνέχιση αυτής της τάσης αυτή, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, από 300, σε 600 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, και πολλών περισσότερων δισεκατομμυρίων ζώων σφαγιασμένων στον βωμό της κρεατοφαγίας.

Μόνο στις ΗΠΑ, σε σχετική έρευνα της Friends of Earth υπολογίζεται ότι σφάζονται 8.2 δις ζώα και πουλερικά ετησίως .

Κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοιρινά, βοδινά, αιγοπρόβατα και άλλα ζώα και πουλερικά είναι τα συνήθη θύματα του σύγχρονου ανθρώπου, τα οποία μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια της σύντομής ζωής τους αντιμετωπίζουν συνεχώς «απάνθρωπες» συνθήκες διαβίωσης, περιοριζόμενα σε πολύ μικρούς χώρους και με διατροφή κατάλληλη μόνο για την πάχυνσή τους. Μπορείτε στην ιστοσελίδα https://proveg.com/5-pros/animals/ να δείτε αναλυτικά τις συνθήκες ζωής των γουρουνιών, αγελάδων, κοτόπουλων αλλά και ψαριών στις σύγχρονες φάρμες.

Η φυτική διατροφή μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα και να σωθούν πολλές χιλιάδες ζώων. Η δική μας απόφαση να διακόψουμε, ή να περιορίσουμε δραστικά, την κατανάλωση του κρέατος, θα καθορίσει αυτό το αποτέλεσμα.

Σε κάθε γεύμα που αντικαθιστούμε επιμένοντας σε επιλεγμένη φυτική διατροφή, μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε μία επιλογή που μειώνει την βάναυση μεταχείριση των ζώων από τον σύγχρονο άνθρωπο και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα καλά νέα είναι ότι η αντιστροφή της τάσης έχει ήδη αρχίσει. Ο FAO ανακοίνωσε ότι το 2019 ήταν η δεύτερη χρονιά, (μετά το 1961), που υπήρξε μικρή μείωση της κατανάλωσης κρέατος, έναντι της προηγούμενης χρονιάς και ανέμενε ανάλογη εικόνα και στο 2020. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που υπάρχει μείωση της κατανάλωσης για δύο έτη και ίσως σηματοδοτεί την μεγάλη στροφή του κόσμου προς την χορτοφαγία.
Εξάλλου σήμερα μπορεί ο καθένας να πετύχει πληθώρα γεύσεων, υψηλής θρεπτικής αξίας, ετοιμάζοντας συνταγές που αντικαθιστούν τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης με αντίστοιχα φυτικής προέλευσης.

Μπορείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, επιλέγοντας
μία χορτοφαγική διατροφή, με λαχταριστά γεύματα, επιλέγοντας εδώ κάποια από τις προτεινόμενες συνταγές μας.

Δείτε τις συνταγές

Εγγραφείτε στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα