Σκοπός ίδρυσης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) ιδρύθηκε με στόχο να αναδείξει και να προωθήσει τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής σε όλους τους ανθρώπους χωρίς αποκλεισμούς και δογματισμούς, και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος προς τον εαυτό του, τον πλανήτη και το οικοσύστημα.

Ανεξάρτητα από τους λόγους του καθενός (βελτίωση ή πρόληψη της γενικότερης υγείας, αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, ηθική έναντι των ζώων ή και των συνανθρώπων μας που ζουν στο όριο της φτώχειας, προστασία του περιβάλλοντος), μπορούμε να συνεισφέρουμε προς τη θετική κατεύθυνση, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μας.

Τα μικρά βήματα του καθενός από εμάς μπορούν και κάνουν την διαφορά στην μεγάλη εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου επάνω στην Γη.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι χωρίς εμπόδια, άλλωστε οι συνήθειες ετών, αλλά και τα αρνητικά στερεότυπα περί χορτοφαγίας δεν αλλάζουν πάντα εύκολα. Η προσπάθεια αυτή παρεμποδίζεται και από τον φόβο του ίδιου του ανθρώπου για το άγνωστο, αλλά και την εσωτερική αντίσταση στην αλλαγή που τον χαρακτηρίζει. Και φυσικά υπάρχει και η άγνοια για τα τρόφιμα, τις διαδικασίες παραγωγής τους και τις προϋποθέσεις της χορτοφαγίας.

Για την ανατροπή αυτών εμποδίων αναλαμβάνουμε ενεργό δράση ως HellasVegκαι επιζητούμε την συνεργασία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού πολιτών, στο πλάι μας.

Δραστηριότητες

Η προσπάθεια του Συλλόγου έχει τέσσερις (4) βασικούς πυλώνες αναφοράς:
  • Την προώθηση των θετικών της χορτοφαγίας που σχετίζονται με την υγεία, την ηθική έναντι των ζών, την προστασία του πλανήτη και την καταπολέμηση της φτώχειας.
  • Την ενημέρωση για την ανατροπή των αναληθειών, των φόβων και των στερεοτύπων που σχετίζονται με την χορτοφαγία.
  • Την υποστήριξη των ανθρώπων που προχωρούν σε μετάβαση από την κρεατοφαγία στην χορτοφαγία και χρειάζονται ενθάρρυνση, συμβουλευτική και βοήθεια στην διαδικασία αυτή.
  • Την συμμετοχή στην European Vegetarian Union, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία, πληροφόρηση αλλά και συμμετοχή στην διαμόρφωση του γενικότερου περιβάλλοντος στην σύγχρονη, διεθνή πλέον κοινωνία.

European Vegetarian Union (EVU)

European Vegetarian Union logo

H HellasVeg αποτελεί μέλος της European Vegetarian Union, μίας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας φορέων που επιδιώκουν την προώθηση της χορτοφαγίας στην Ευρώπη.

Η αρχική ιδέα δημιουργίας της EVU προέκυψε στην διάρκεια του πρώτου Συνεδρίου των Ευρωπαίων Χορτοφάγων στην Cervia της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 1985. Το πρώτο πλάνο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε εκπροσώπους από 7 Ευρωπαϊκά κράτη στις Βρυξέλες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας. Από εκεί προέκυψε η EVU το 1988, η οποία έχει σήμερα έδρα στο Kaiserlauten (Γερμανία), Γραμματεία στην Βιέννη (Αυστρία) και κεντρικό Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Η EVU επιτελεί σημαντικό έργο, είτε κεντρικά σε επίπεδο Βρυξελών, είτε τοπικά μέσων των μελών της που είναι ανάλογες οργανώσεις προώθησης της χορτοφαγίας σε όλη την Ευρώπη.

O πρόεδρος της EVU, κος Felix Hnat, χαιρετίζοντας την επίσημη απόφαση εισδοχής της HellasVeg στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού φορέα τον Μάρτιο του 2021 ανέφερε συγκεκριμένα: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καλωσορίζουμε την HellasVeg ως το νεότερο μέλος της EVU, όχι μόνο επειδή η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό παραγωγό τροφίμων στην Ευρώπη, αλλά και επειδή πολλές χορτοφαγικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης εδώ και αιώνες»

Περισσότερα για την EVU μπορείτε να δείτε στο επίσημο site της στο https://www.euroveg.eu/

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή μαζί μας, εναλλακτικά, με τους ακόλουθους τρόπους:

Μέσω της φόρμας επικοινωνίας, με την οποία εγγράφεστε στην λίστα αποδεκτών του δελτίου πληροφόρησης που θα αποστέλλουμε τακτικά

Χορτοφαγία σημαίνει: Pro animals. Pro health. Pro environment. Pro taste.