Τρόπος ζωής
Τρόπος ζωής
Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το σύνολο του οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε. Χρέος μας είναι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα οικοσύστημα βιώσιμο, καθώς η γενικότερη συμπεριφορά μας προς τη φύση, τα ζώα και τον άνθρωπο, καθορίζει και το γενικότερο προφίλ του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Για το σκοπό αυτό, απαιτείται εμείς σήμερα να ακολουθούμε τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει μικρές αλλαγές όχι μόνο στη διατροφή μας, αλλά και στις βασικές, καθημερινές επιλογές μας.
Ειδικότερα, προτείνεται:
Α. στην Ενέργεια
Το προφίλ της ενέργειας που χρησιμοποιούμε, αν είναι δυνατόν να προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (π.χ. αιολική ή ηλιακή, κι ένα τμήμα ενέργειας μικρού αποτυπώματος (πχ φυσικό αέριο). Στόχος πρέπει να είναι να μηδενίσουμε τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μεγάλου αποτυπώματος (πχ πετρέλαιο)
Παράλληλα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, επιλέγοντας περισσότερο περπάτημα και λιγότερο αυτοκίνητο, αγοράζοντας αυτοκίνητο ηλεκτρικό ή υβριδικό, καθώς και αντικαθιστώντας τις συμβατικές λάμπες με λάμπες νέας τεχνολογίας (led).
Β. στην Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση
Συνήθως η συσκευασία αποτελεί ένα παράγοντα επιλογής του προϊόντος. Κατά πλειοψηφία όμως, τα υλικά συσκευασίας είναι ενεργοβόρα και δεν ανακυκλώνονται, ούτε επαναχρησιμοποιούνται. Αν σταματήσουμε να επιλέγουμε τέτοια υλικά συσκευασίας, οι εταιρίες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Μήπως πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που μας έφερναν το γάλα στα σπίτια μας σε γυάλινα μπουκάλια ή μεταλλικά δοχεία επαναχρησιμοποιούμενα; Προφανώς και όχι, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα διδάγματα με νέους τρόπους – όπως η διανομή μέσω αυτόματων πωλητών με το μπουκάλι που φέρνει ο πελάτης.
Θα μπορούσαμε επίσης, να αναζητήσουμε και να αγοράσουμε καλαμάκια από φυτική πρώτη ύλη (πχ μπιζέλια) ή από χαρτί ή από ανοξείδωτα επαναχρησιμοποιούμενα.
Τέτοιες καθημερινές επιλογές, μας οδηγούν σε μεγάλες διαφοροποιήσεις στην επίπτωση του ανθρώπινου πολιτισμού στο περιβάλλον.
Γ. στις Επιλογές προϊόντων
Ακόμα και οι καθημερινές επιλογές μας για το τι προϊόντα θα αγοράσουμε ή θα χρησιμοποιήσουμε αποτελούν μέρος της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού του ανθρώπου στην σχέση του με την φύση. Η αποφυγή ή μείωση χρήσης προϊόντων που χρειάστηκε να θανατωθούν ζώα για να παραχθούν (πχ γούνες) ή υπήρξε εκμετάλλευση ανθρώπων ή δεν ακολουθήθηκαν οι αρχές της αειφορίας κατά την παραγωγή, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, μέχρι να καθιερωθεί από την πολιτεία η υποχρεωτική αναγραφή του αποτυπώματος άνθρακα σε όλα τα προϊόντα.
Μέχρι τότε κρίνεται σκόπιμο να αξιολογούμε τις επιλογές μας, όχι με κύριο κριτήριο την αισθητική, αλλά κυρίως τον σεβασμό προς το τρίπτυχο: «ζώα-άνθρωπος- περιβάλλον».
Δ. στη Διατροφή
Είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, καθώς είναι βασικό, καθημερινό κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων. Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην διατροφή, καθώς αποτελεί και το κύριο σημείο στόχευσης του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων.
Εκτός όμως από το είδος της διατροφής, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατασπατάληση τροφίμων, καθώς πολλά από αυτά καταλήγουν σε σκουπίδια και χωματερές, ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, δηλαδή στις καλλιέργειες και φάρμες, την μεταφορά, στα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας, στην εστίαση αλλά και στα σπίτια μας.
Η μετάβαση στην χορτοφαγία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την μείωση της βαναυσότητας κατά των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση της φτώχειας στον πλανήτη μας. Επίσης μπορεί να βελτιώσει ορισμένα χαρακτηριστικά της υγείας μας και να περιορίσει μία από τις σύγχρονες μάστιγες του ανθρώπου – τον καρκίνο. Μάθε περισσότερα.
Η μετάβαση όμως σε μια χορτοφαγική διατροφή, προτείνεται να γίνει σταδιακά, καθώς υπάρχουν και ορισμένες θρεπτικές ουσίες που δύσκολα αναπληρώνονται σε μία αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή. Η έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην ενότητα αυτή, μπορείτε να βρείτε υγιεινές συνταγές με βάση τις φυτικές τροφές.
Ο αριθμός των συνταγών μπορεί να είναι μεγάλος, καθώς η φύση μας προσφέρει πολλές επιλογές και άπειρους συνδυασμούς. Η δική μας προσπάθεια είναι να σας παρουσιάσομε εύκολες, δοκιμασμένες και νόστιμες συνταγές, αλλά ταυτόχρονα με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες. Τόσο για τους μεγάλους όσο και τους μικρούς μας φίλους.
Αν αποφασίσετε να περάσετε σε μία εξ’ ολοκλήρου χορτοφαγική διατροφή, καλό θα είναι στα πρώτα σας βήματα, να αναζητήσετε τις συμβουλές ενός ειδικού, για μία ισορροπημένη δίαιτα, που να αναπληρώνει ότι δεν λαμβάνετε από το κρέας.