Υγεία

Η φυτική διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Υγεία

Η φυτική διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Όπως επισημαίνεται σε πολλές μελέτες, μια διατροφή βασισμένη κυρίως σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, και οδηγεί στην πρόληψη κατά πολλών “ασθενειών της εποχής μας”. Για τον λόγο αυτό πολλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας προωθούν την χορτοφαγική διατροφή, είτε για την πρόληψη, είτε και για τη θεραπεία συχνών παθήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε:

  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμίες
  • Καρδιαγγειακές Παθήσεις
  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου II
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου

Μάλιστα το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), επίσημα συνέδεσε την κατανάλωση κόκκινου και ειδικά μεταποιημένου κρέατος (όπως μπέικον και ζαμπόν) με τον καρκίνο, και συγκεκριμένα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Ειδικότερα, προσδιόρισε ότι με την κατανάλωση 50γρ κρέατος ημερησίως, αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18%. Δείτε εδώ την συγκεκριμένη απόφαση: https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E.pdf

Μόλις τον Φεβρουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το νέο πλάνο της για την καταπολέμηση του καρκίνου (EC – Europe’s cancer beating plan), βασικός πυλώνας του οποίου είναι η μείωση των καρκινογόνων παραγόντων που προσλαμβάνουμε από το φαγητό, από την αντικατάσταση μερίδων κρέατος και την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από του Ευρωπαίους

Στο κάτωθι infographic φαίνεται η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και η προθυμία του 66% των Ευρωπαίων καταναλωτών να μειώσουν την κατανάλωση αυτή στα επόμενα χρόνια

inphographic presenting a servey on european consumers about their willingness to reduce red meat consumption

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εκτενή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών τον Μάρτιο του 2016, η παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να σώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια ζωές έως το 2050 και να εξοικονομήσει στο κάθε σύστημα υγείας 31 τρις δολάρια.

Εγγραφείτε στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα